Vind jouw weg op de arbeidsmarkt

Vind jouw weg op de arbeidsmarkt
Ja je hebt het al zo vaak gehoord: doe nu eens wat je passie is. Volg je hart of kijk wat energie geeft en ga ervoor. Allemaal leuk en aardig, maar er moet ook brood op de plank, toch?

Persoonlijk denk ik dat het je geluksgevoel een enorme boost geeft wanneer je je hart volgt en doet wat je zo graag doet. Ik ben ervan overtuigd dat je dit tot een succes kunt maken. Je moet er dan wel zelf in geloven en er echt voor gaan.

In het dagelijkse leven als loopbaanadviseur ontmoet ik regelmatig mensen die heel goed weten wat ze willen. Die een duidelijk beeld hebben van het soort werk dat ze kunnen en dit heel graag willen doen. Alleen valt het ze niet altijd mee om de juiste weg op de arbeidsmarkt te vinden.
Daarom hierbij enkele tips die je kunnen helpen om gericht te zoeken naar jou droombaan;

Wegen naar een baan;
1. Begin met het inschrijven bij arbeidsbureau en diverse uitzendbureaus.
2. Voor Hbo’ers zijn er diverse werving- en selectiebureaus, vaak ook gericht op sectoren.
3. De open sollicitatie werkt nog steeds heel goed, mits je duidelijk aangeeft wat jij te bieden hebt.
4. Je netwerk; laat duidelijk merken wat je wilt en waarom. Voorwaarde is dat je zelf heel goed weet wat je wilt en wat jij te bieden hebt.
5. Geef iets voordat je vraagt. Bijvoorbeeld door aan te bieden een bepaalde periode mee te werken om van beide kanten te kijken of het klikt.
Het UWV kent hiervoor aantrekkelijke regelingen voor werkgevers.
6. Dwing jezelf een sollicitatieritme aan te houden. Stuur bijvoorbeeld twee keer per week een open sollicitatie en eens per week een gerichte
sollicitatie.
7. Wees niet bang om op te vallen, jij bent uniek dus kies een manier die bij jou past. Denk aan video sollicitatie of een persoonlijk bezoek voor
het afgeven van je brief.
8. En in alle situaties geldt: weet goed wat jij wilt, waarom en wat jij te bieden hebt. Wat jouw unieke kwaliteiten zijn!

Motivators
Tenslotte is het van belang dat je mensen om je heen verzameld die je steunen, ook wanneer je na een tijdje nog geen werk hebt. Wanneer je al je energie stopt in het vinden van je baan verdien je positieve en optimistische support van je omgeving. Mijdt de mensen die je de put in praten maar even. Die helpen je zeker niet.

Mia Schuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *