Help…hoe nu verder?

Help……hoe nu verder?

Soms heb je zo’n mooi gesprek, het blijft je bij. En je wilt het graag delen, om anderen te inspireren of bemoedigen. Zo belde laatst een jonge dame van rond de 20 mij op, met de vraag of ik haar verder kon helpen. Ze had haar studie afgerond, was een aantal maanden gaan reizen en zocht een baan. Maar, zo vertelde ze mij, ze wist echt niet wat ze wilde. Terwijl ik haar sprak bedacht ik me dat deze jonge zelfverzekerd overkomende dame dat vast wel wist. Ik was meteen geïnteresseerd, waarom denkt de mevrouw dat ze hulp nodig heeft om uit te vinden wat ze wil?

Vertrouwen in jezelf
Toen ik haar een aantal dagen later ontmoette vertelde ze me vol enthousiasme over haar reis. Ze had deze reis helemaal alleen afgelegd, was veel mensen tegengekomen en had veel geleerd. En, zo vertelde ze, het had haar doen beseffen dat ze zich overal kan redden. Kortom, haar vertrouwen in haarzelf was gegroeid.
Eenmaal terug in Nederland, begon te twijfel en onzekerheid toch de kop op te steken. Omdat het maar niet lukt om een baan te vinden. Ze werd soms wel uitgenodigd op gesprek, maar eigenlijk liep iedere sollicitatie nu nog uit op niets. En daar baalde ze van, want stil zitten was “ niet haar ding”. Wat was er toch aan de hand?
We spraken over haar studie. Wat wilde ze bereiken met haar studie? En hoe heeft ze de opleiding ervaren? Ook nu kon ze me haarfijn uitleggen wat haar tijdens het studeren zo had geïnspireerd. Zo vertelde ze me dat ze het heel mooi zou vinden om bedrijven te helpen visie te ontwikkelen of aan te scherpen. Ze wil heel graag ondernemers helpen om op een creatieve manier na te denken over de strategie die daarop volgt. Dat wilde ze later gaan doen! Wauw, wat een mooi doel!

Duidelijke stip op de horizon
Tijdens het gesprek merkte ze dat ze haar doel dus heel goed voor ogen had. En ze had al duidelijke stappen ondernomen om in die richting aan de slag te gaan. Zo heeft ze een (onbetaalde) traineeship aanvaard voor drie maanden, waarin ze al in contact komt met diverse ondernemers om te brainstormen over innovatie en marktontwikkelingen.
Eigenlijk was ze in de enkele weken die ze thuis was naar haar reis al heel ver gekomen. Ze had het alleen zelf niet door. Tijdens het gesprek groeide het besef bij haar dat ze goed weet wat ze wil, dat ze ook daadkrachtig is om zaken te bereiken. Op de vraag: “waarom denk je dat je hulp nodig hebt?” gaf ze aan dat ze tot nu toe op iedere sollicitatie een afwijzing had gehad. Eigenlijk werd ze daardoor onzeker en raakte ze vertwijfeld……twijfel over haar eigen kunnen. Maar ja ze had, eerlijk gezegd, ook niet gereageerd op functies waar ze echt enthousiast van werd. Ze solliciteerde om aan de slag te gaan, niet om zelf te ontwikkelen in de richting die ze wilde. Daar zat feitelijk de kern van haar “ probleem”
Laat je niet onzeker maken, vertrouw je eigen kwaliteiten en ga voor je doel
Tevreden, met tips en vooral enthousiasme ging zij weer naar huis. Het besef dat ze op de goede weg zat, dat ze wist wat haar stip op de horizon was en dat ze enkele tips had om mee verder te gaan gaf haar al voldoende energie en inzicht om vol vertrouwen de toekomst in te gaan. Het maakt mij blij dat ik haar dat zetje heb kunnen geven en dat ik haar heb ontmoet. Dit gesprek heeft mij weer de bevestiging gegeven dat het zo belangrijk is dat je weet wat je wilt en waarom voordat je gaat solliciteren. Pas dan kom je bij de passie en is de kans van slagen in alle opzichten vele malen groter.
Het mooie is dat iedereen wel eens een periode heeft waarin je zoekende bent. Wie weet kan deze dame mij over een aantal jaren bij het herijken van mijn visie en strategie!
Mia Schuit, 25-1-2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *